Ce se va întâmpla de la 1 iulie? Cum vom putea călători în afara ţării
Certificatul Digital Covid va fi valabil în UE, Islanda, Lichtenstein, Norvegia şi Elveţia. Certificatul va fi valabil un an de zile. Statele membre trebuie să asigure infrastructura şi să elibereze gratuit certificatul.
De la 1 iulie vom putea călători în Uniunea Europeană pe baza Certificatului Digital Covid. Acesta este noul nume al codului QR care va conţine una dintre următoarele informaţii: o schemă completă de vaccinare sau un test Covid-19 negativ sau dovada că cel care călătoreşte a trecut sau nu prin boală.
În aceste condiţii, turiştii vor putea călători, iar statele membre nu vor impune reguli suplimentare, decât în situaţii excepţionale. Vor fi luate în considerare şi testele antigen.
Vor fi dislocaţi bani din fondul european de urgenţă pentru teste, iar mai multe categorii de cetăţeni se vor putea testa gratuit.
„În special pentru muncitorii transfrontalieri, cetăţenii care au nevoie să treacă frontierele ca să meargă la şcoală, să îşi viziteze rudele, să beneficieze de ajutor medical, să aibă grijă de cei dragi, Comisia se angajează să disponibilizeze fonduri suplimentare de 100 de milioane de euro”, a spus Juan Fernando Lopez Aguilar, raportor al Parlamentului European.
Certificatul, în format fizic sau digital, va fi valabil doar în interiorul Uniunii. Rămâne la latidinea fiecărui stat să îl folosească, dacă vrea, şi la nivel naţional sau dacă încheie acorduri de călătorie cu state terţe. Pe lângă informaţiile medicale, datele personale care vor fi înglobate în cod vor fi minimale: numele, data naşterii şi data eliberării certificatului.
Marea Britanie va colabora cu OMS pentru a crea „radarul pandemic”
Biroul Johnson a explicat faptul că va implica o reţea de hub-uri de supraveghere care ar putea fi atentă la focare şi ar putea împărtăşi date despre noile tulpini de coronavirus şi rezistenţa lor la vaccin, potrivit Reuters.
„Abordarea globală a COVID-19 şi asigurarea că suntem mai pregătiţi pentru ameninţările viitoare pentru sănătate sunt o prioritate absolută pentru preşedinţia G7 din Marea Britanie”, a spus Johnson.
„Lumea nu trebuie să mai fie luată prin surprindere iar, de un virus care se răspândeşte printre noi fără control. Trebuie să construim un sistem de supraveghere a bolilor adecvat pentru secolul XXI, cu schimb de date în timp real şi secvenţiere şi răspuns genomic rapid”, a mai explicat acesta.
Sursă foto: Arhivă Ciao